Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jučer pedeset akcija spašavanja na Jadranu zbog jakog nevremena

15.08.2018.

15:46

Autor: Hina

Kad krene nevera, vrijedi ona stara: hvali more, drž' se kraja! (Foto ilustracija: Pixsell)

Kad krene nevera, vrijedi ona stara: hvali more, drž' se kraja! (Foto ilustracija: Pixsell)

Foto: - / -

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka jučer je tijekom nevremena na moru zaprimila više od 120 poziva u pomoć te je pokrenuto 50 spasilačkih akcija u kojima je spašeno 65 osoba, izvijestilo je danas Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Najveći broj pomorskih nesreća dogodio se na šibenskom, splitskom i dubrovačkom području te još uvijek traje očevid u sklopu kojega službenici lučkih kapetanija pregledavaju oštećena plovila i prikupljaju potrebne podatke.

Na šibenskom području je zbog jakog nevremena evakuirana posada s dviju jedrilica nasukanih kod otočića Prčevac. Zaprimljen je i poziv u pomoć posade jedrilice koju je jaka nevera zatekla sjeveroistočno od Primoštena, a spašena su i tri ronioca kod Smokvice, kojima je su jaki vjetar i valovi brodicu odnijeli sa sidrišta.

Na splitskom području pozive u pomoć uputilo je nekoliko jedrilica u akvatoriju Visa i Hvara, kojima su zbog pogoršanih vremenskih uvjeta otkazivali pogonski strojevi i lomljeni jarboli, no posade su spašene.

Poduzeto je i još nekoliko spasilačkih akcija manjeg intenziteta: spašavani su turisti u rekreativnom čamcu koji je nevrijeme otpuhalo od otoka Šćedra te iznemogli daskaš kod Brista, a službenici Lučke ispostave Hvar po jakom su nevremenu uspjeli spasiti tri iznajmljene brodice, jednu jahtu i jedan kajak u hvarskom arhipelagu.

Jedna je njemačka državljanka, ploveći malom brodicom s peteročlanom posadom iz Dubrovnika za Korčulu, oko 14 sati uputila panične pozive u pomoć. Jako ih je nevrijeme nasukalo na plažu čiju poziciju nisu znali odrediti. Odmah su obaviještene Lučka kapetanija Dubrovnik i lučke ispostave Korčula i Komiža. Budući da su svi prošli bez ozljeda, savjetovano im je da ostanu na plaži do smirivanja nevremena, a u suradnji sa Službom 112, pomoću signala mobilnog uređaja utvrđena je točna lokacija brodolomaca na sjevernoj strani Korčule. Tamo ih je, po smirivanju nevremena, preuzeo iznajmljivač brodice te ih prevezao na sigurno.

U Nacionalnu središnjicu u Rijeci dojavljeno je i da je jedan talijanski nautičar oko 17 sati u blizini Korčule pronašao prevrnuto plovilo i dvije osobe u moru. Dvoje neozlijeđenih brodolomaca spasioci su izvukli iz mora i prevezli u Korčulu. Prema podacima Lučke kapetanije Dubrovnik, prevrnula se brodica "Prosecco" koja plovi pod talijanskom zastavom. Na dubrovačkom području, na otoku Lastovo u uvali Sapun, pozivi su poslani s tri nasukana plovila na kojima nitko nije ozlijeđen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.