Hrvatski radio

Radio Rijeka

Judith Butler večeras u Rijeci: predavanje "Interpretiranje nenasilja"

18.06.2018.

13:50

Autor: Matea Krmpotić

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: - / -

Judith Butler sa Sveučilišta u Kaliforniji održat će javno predavanje "Interpretiranje nenasilja", u riječkom kazalištu Ivana pl. Zajca, danas u 18 sati. Predavanje će se održati u sklopu otvorenja ljetne škole "Kritika nasilja danas: kako misliti i boriti se protiv nasilja"

Predavanje će moderirati Sanja Bojanić iz Centra za napredne studije jugoistočne Europe, Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i Centra za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Autorica je knjiga: "Subjects of Desire: Hegelian Reflections in Twentieth-Century France" (1987.); "Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity" (1990.); "Bodies That Matter: On the Discursive Limits of "Sex" (1993.); "Frames of War: When Is Life Grievable?" (2009.) te "Is Critique Secular?" (u koautorstvu s Talal AsadWendy Brown i Sabom Mahmood, 2009.) Njezina recentnija izdanja uključuju: "Notes Toward a Performative Theory of Assembly" (2015.) te "Vulnerability in Resistance" (2016.), uređeno sa Zeynepom Gambettijem i Leticijom Sabsay.

Judith Butler je Maxine Elliot Profesor pri Odsjeku za komparativnu književnost i Programu za kritičku teoriju Sveučilišta u Kaliforniji (Berkeley), čija je ujedno utemeljiteljica i prva direktorica.

Butler je dobitnica brojnih nagrada, uključivši i Nagradu Andrew W. Mellon za istaknuta akademska postignuća u humanističkim znanostima (2009. – 2013.). Voditeljica je četverogodišnje stipendije za razvoj "International Consortium of Critical Theory Programs" pod pokroviteljstvom Andrew W. Mellon fondacije, što je i glavni razlog njezina boravka u Rijeci.

"Ako nenasilje može imati smisla kao etička i politička pozicija, ono ne može pukom represijom suzdržati agresiju ili živjeti daleko od njezine realnosti, radije, nenasilje bi trebalo izroniti kao važan koncept upravo onda kada je destrukcija najizglednija ili se čini najsigurnijom", stoji u najavi predavanja.

Ulaz na javno predavanje je besplatan, ali uz prethodnu rezervaciju propusnice e-mailom na adresu blagajna@hnk-zajc.hr ili pozivom na broj 051 337 114. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.