Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Jugićem" do Mongolije i natrag - hrabra pustolovina trojice Riječana

14.09.2016.

15:27

Autor: Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Filip Jakovac, Marino Rempešić i Aleksandar Puača čine trojac koji je u protekla dva mjeseca odvozio više od 17 tisuća kilometara. Za prijevozno sredstvo odabrali su Yugo Koral 55, a "jugić" je posao "odradio" gotovo besprijekorno.

Troje mladih Riječana kao odredište odabralo je Mongoliju - zemlju stepa, planina i pustinja, osamnaestu po veličini u svijetu. Četrdeset posto njenih državljana živi nomadskim životom u nama nezamislivim uvjetima. Izuzetno dobronamjerni, spremni pomoći i zauzvrat ne traže ništa - takvi su Mongolci, kaže nam Filip, glasnogovornik ovog veselog društva. "Srećom da među nama nije bilo vegetarijanaca jer bi ondje, što se hrane tiče, loše prošli. Zbog nemogućnosti uzgoja povrća i voća na meniju su pretežno mesna jela. Janjetine ima u izobilju", prisjeća se naš sugovornik. Za Hrvatsku su, kaže, čuli. No nije im jasno gdje se nalazi sve dok im se ne spomene Jugoslavija i Tito. "Tada im nije problem pronaći nas na karti. Tako je u većini zemalja koje smo obišli", ističe Filip.

U odnosu na zemlje koje su posjetili, Hrvatska je Zapad u punom smislu te riječi i ne, nije istina da Rusi piju kao što mi volimo misliti. "Zakon je vrlo strog i rijetko ćete vidjeti nekoga tko je popio da je sjeo u auto", s osmijehom prepričava Filip. S kojim je iznosom podmićena policija Transnistrije, kakvu su ponudu dobili u Rusiji i još puno toga poslušajte u razgovoru Filipa Jakovca i Borne Šmera:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.