Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:33 / 05.12.2021.

Autor: Albert Petrović

Jugović: Šansa generacije koju ne smijemo propustiti

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Prof. dr. Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, bio je gost Na nedeljnemu obedu, dan uoči blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara i putnika. Povoda za razgovor nije manjkalo jer se upravo na pomorskoj orijentaciji Rijeke radi intenzivno u posljednje vrijeme.

Dva projekta koje Alen Jugović naziva povijesnima: kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali i Aci marina Porto Baroš izmijenit će fizičku, ali i ekonomsku sliku našeg grada. Riječ je o ugovorima sa svjetski poznatim operaterima divovima, čiji projekti se u pravilu ostvaruju.

U skoroj budućnosti Rijeka bi mogla povratiti ulogu najvažnije pomorske luke na Sjevernom Jadranu i šire, a prestala bi biti aktualna fraza o "gradu na moru koji ne živi na moru".

Kontejnerski terminal otvorit će stotine novih radnih mjesta, a studentima ću moći reći, ne morate više ići van, tu je budućnost, kaže Jugović.

Usporedo s tim, Pomorski fakultet predstavio je prošloga tjedna novu Edukativnu radionicu Torpedo, čime se prvi puta spustio na morsku obalu.

Kakvi su još projekti u planu, što profesor misli o današnjoj situaciji u pomorstvu i još puno toga doznajte u razgovoru, poslušajte:

Na obedu s Alenom Jugovićem, pripremio Albert Petrović