Hrvatski radio

Radio Rijeka

Junaci antifašističke borbe: tko su bili Vera, Ružica, Mirko i Slavko?

23.06.2015.

15:03

Autor: Saša Vuksan, T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slikama i kratkim biografijama danas su na Korzu predstavljena četiri pala junaka antifašističke borbe našega kraja, čija imena nose i riječke ulice Vere Bratonje, Ružice Mihić, Mirka Čurbega i Slavka Krautzeka .

Organizatori iz Foruma mladih SDP-a Rijeke jučer su takve panoe postavili i u ulicama koje nose njihova imena. Sve kako bi se, rekao je Petar Petrinić iz Foruma mladih, podsjetili tko je zaslužan za oslobođenje ovoga grada.

Mirko s Kantride imao je 21 godinu kad je poginuo od talijanskoga mitraljeskog rafala kao zapovjednik prvoga riječkog odreda u Matuljima. Ilegalka Ružica s Drenove imala je 23 godine kad su je na Božić 1944. godine zarobili četnici te je, nakon maltretiranja i silovanja u svojoj komandi Viškovu, predali Nijemcima. Oni su je iz riječkog zatvora deportirali u Auschwitz, pa u Rawensbrück i onda u Bergen-Besen, gdje je umrla netom po okončanju Drugoga svjetskog rata. 

SKOJ-evka Vera s Kantride radila je kao prodavačica u jednoj od trgovina na Korzu. Nijemci su je uhapsili 1944. godine i odveli u zloglasni zatvor Coroneo u Trstu, a nakon teških mučenja u svibnju 1945., kad je imala 23 godine, odvode je u nepoznato i gubi joj se svaki trag. Slavko sa Sušaka se od 1941. borio na Tuhobiću, gdje su ga uhvatili fašisti i strijeljali pokraj groblja na Trsatu. Imao je 28 godina.

Poslušajte izjavu Petra Petrinića i pogledajte fotogaleriju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.