Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jurčić: Trebaju nam politke koje će povećati proizvodnju po radniku!

14.11.2021.

07:27

Autor: Tatjana Sandalj

Jurčić u Opatiji (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Jurčić u Opatiji (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Skup u Opatiji je prigoda da o ekonomiji ne govorimo na strogo znanstveni način, nego tako da nas svi mogu razumjeti, rekao je ekonomist Ljubo Jurčić u razgovoru za emisiju Kaf'e Radio Rijeke. Pa je tako i nastavio.

Ide nam u prilog što ćemo ove godine imati relativno visoku stopu gospodarskog rasta od osam-devet posto. A do toga je došlo jer je ova vlada poduzela mjere da ublaži šok od pandemije. Ali - vlade iz 2010. i 2012. godine poduzele su mjere koje su u nas odjeke svjetske ekonomske krize produžile sve do 2019. godine. 

Mi smo 2019. godine došli do razine od 2008. godine, iako su zemlje iz okruženja imale trideset posto bolje rezultate, a sada nas je korona kriza vratila u 2005. godinu. Kriza djeluje kao pritisak na oprugu: ako je opruga domaća proizvodnja, onda ona padne. Kada kriza popusti, opruga se vrati, a ovaj povratak nam je omogućio turizam.

Na začelju smo Europe, zajedno s Bugarskom, ali Bugarska raste po stopi od 2,2 posto godišnje, a Hrvatska raste u prosjeku 0,4 posto. Mi smo dobili više europskih sredstava, ne bi li potaknuli te stope rasta. A postoji mogućnost da naše deficite i loše politike kompenziramo sredstvima EU.

Ali, novci nisu dovoljni! Moramo imati sustavnu politiku razvoja, u koju će doći novac. Pitanje je gdje ćemo se probuditi za koju godinu, zaključio je Ljubo Jurčić. Pri tome temeljni cilj mora biti - kako živimo. To je ono što ljude zanima.

U Hrvatskoj je problem nejednakosti: s jedne strane raste štednja u bankama, a s druge strane imate više od 200 tisuća ljudi s blokiranim računima u bankama. 20 posto hrvatskih stanovnika je u opasnosti od siromaštva. Prosječni pokazatelj, znači, nije pravi pokazatelj standarda hrvatskih građana. Ravnomjerna raspodjela nacionalnog bogatstva trebala bi biti u fokusu, naglasio je Jurčić. 

Mi u Hrvatskoj nemamo priču koje su to politike koje bi povećale proizvodnju po radniku. Da bi povećali proizvodnju ona mora biti složenija, a mi za to imamo znanje, ali nemamo institucionalni okvir. Dobre želje nisu dovoljne, nedostaje konzistentna ekonomska politika. Od ponovno pokrenute brodogradnje koristi imaju zaposleni u brodogradilištima, ali pitanje je koliko od toga koristi ima Hrvatska.

Pitali smo jednog od najpoznatijih i najpriznatijih ekonomista u Hrvatskoj što s tečajem i konverzijom u euro? Postat ćemo kolonija, objasnio je.

Na redovitom godišnjem susretu ekonomista u Opatiji Iva Pavletić Crnić popila je kaf'e s Ljubom Jurčićem koji je i za emisiju Kaf'e govorio argumentirano i sa zrnom soli i papra. Poslušajte razgovor:

Ljubo Jurčić: Postat ćemo kolonija, pripremila Iva Pavletić Crnić

Jurčić u Opatiji u društvu s premijerom Plenkovićem na meti fotoreportera (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Jurčić u Opatiji u društvu s premijerom Plenkovićem na meti fotoreportera (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.