Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jure Zubčić: Zakazali smo kao društvo, a politika potiče govor mržnje

11.12.2019.

18:03

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Jure Zubčić / Facebook

Foto: Jure Zubčić / Facebook

Foto: - / -

Jure Zubčić, dvadesetosmogodišnji Zadranin koji je dvaput prepravio mrzilački grafit "Ubi Srbina" u "Ljubi Srbina" i "Poljubi Srbina" te zbog toga dvaput završio na policiji, gostovao je u našoj emisiji "Klasa optimist".

Jure Zubčić u listopadu je drugi put prepravio grafit ispisan u Zadru - "Poljubi Srbina" poruka je zbog koje je završio u policiji zbog anonimne prijave.

Tada je na svom Twitter profilu napisao: "Da, opet sam prepravio grafit. Ide li vam to na živce? E pa baš mi je drago. Mislite da nište drugo ni ne znam? E pa baš mi je drago. Mislite da sam budala što se izlažem realnoj opasnosti? E pa baš mi je drago da tako mislite. Jer dok god sam vam ja problem. Dok god vam ja idem na živce. Dok god mene smatrate luđakom radi prepravljanja grafita. Dotad naše društvo ima problem. Jer ne idu vam na živce naši sugrađani koji anonimno pišu ove grafite!? O njima ništa? Nisu vam izazvali reakciju? Oni vas ne živciraju? Oni nisu problem? Zapitajte se tko vas i zašto vas živcira".

Budući da je javno napisao da je on prepravio grafit, uslijedila je kaznena prijava koja je podnesena anonimno protiv njega, dok za pisanje tog istoga grafita nije bilo prijava.

Ono što je Jure htio je poslati pozitivnu, afirmativnu poruku te na takav način reagirati na govor mržnje u njegovom gradu. "Mislim da nam toga nedostaje, nema osude govora mržnje, politika ga često i potiče. Ja sam se pitao zašto ja to moram trpiti - ne želim to imati u svojoj okolini. Morao sam reagirati. Toliko smo puni loših poruka, tiha smo manjina koja nikako da progovori", kaže Jure u u razgovoru za Radio Rijeku. "Obveza svih nas je da reagiramo - ne moramo prepravljati grafite, ali moramo naći onu borbu u kojoj se osjećamo ugodno", rekao je.

O govoru mržnje, o nemilim događanjima u Zadru u posljednjih nekoliko mjeseci, o svojem političkom angažmanu, cenzuri i planovima za budućnost, Jure Zubčić govorio je u emisiji "Klasa optimist" - poslušajte:

Klasa optimist: Jure Zupčić, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Jure Zubčić (Foto: Facebook)

Jure Zubčić (Foto: Facebook)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.