Hrvatski radio

Radio Rijeka

Crikvenica pilot projekt za održivi turizam

13.04.2022.

13:12

Autor: Radio Rijeka

Crikvenica

Crikvenica

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Tijekom 2020. i 2021. godine Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije u suradnji s Institutom za turizam iz Zagreba realizirao je projekt pod krovnim nazivom "Razvoj održivog turizma u PGŽ-u".

Projekt je zbog složenosti podijeljen u dvije faze, a za pilot područje odabrano je područje Crikveničko-vinodolske rivijere. 


Cilj projekta u prvoj fazi bio je procijeniti koliki je kapacitet područja i utvrditi "uska grla" na području Crikveničko-vinodolske rivijere. 

Ova rivijera je previše ovisna o turizmu te je sve usmjereno prema turizmu što nije dobro. Sa 49.000 kreveta rivijera je izrazito usmjerena ka privatnom smještaju koji iznosi 75 posto kapaciteta. Na žalost samo 51 posto turista je zadovoljno ponuđenim smještajem, što je ispod svih prosjeka, a tijekom turističke špice na rivijeri boravi 100.000 gostiju, sezonskih radnika i lokalnog stanovništva.

Neda Telišman Košuta iz Instituta za turizam iz Zagreba

Druga faza bavila se mogućnostima unaprijeđenja destinacije jer čak 51 posto lokalnog stanovništva nije za novu gradnju na području Crikveničko - vinodolske rivijere.


Cilj projekta dobiti je informacije koji je okvir turističkog prihvatnog kapaciteta, jer dokazano je da se turistički kapaciteti sve više proširuju, ali ih ne prati adekvatna infrastruktura, pa se zbog toga stvaraju problemi.


Poslušajte reportažni prilog:

reportažni prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.