Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jurica Pavičić: "Očito sam imao sposobnu nakladnicu"

14.09.2022.

12:32

Autor: Marta Ožanić

Jurica Pavičić

Jurica Pavičić

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

U sklopu aktualnog 15. festivala autora i sajma knjiga Vrisak sutra će u 11 sati u Dječjoj kući biti predstavljena slikovnica "Tri kuće, tri prijatelja" nagrađivanog splitskog književnika Jurice Pavičića. Tom je prigodom naš Albert Petrović telefonski ragovarao upravo s Pavičićem, jednim od najproduktivnijih i najcjenjenijih hrvatskih pisaca.

U izdanju Profila upravo je objavljena Pavičićeva prva ilustrirana knjiga za djecu "Tri kuće, tri prijatelja". "Tri kuće, tri prijatelja" slikovnica je o prijateljstvu najavljena i kao svojevrstan triler za djecu koja su tek krenula u školu.


Jurica Pavičić rođen je 1965. u Splitu gdje i danas živi. Diplomirao je povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a od 1989. godine radi kao filmski i književni kritičar te kolumnist različitih novina. Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku.

Tri kuće, tri prijatelja posveta je dječačkom odrastanju, ili barem onakvom dječačkom odrastanju kakvo je bilo moje. Iza naslova krije knjiga o Splitu, knjiga o ulicama u kojima se još uvijek djeca igraju na ulici. To je knjiga o svijetu dječje avanture u kojem od letvi, žice, kartona i grana nastaju viteški dvorci, kaubojski logori i utvrde Vukova s Ontarija. Naposljetku, to je posveta pustolovnim dječjim knjigama kakve sam i sam volio kao dijete, a pogotovo jednoj: Junacima Pavlove ulice. Tri kuće, tri prijatelja dječja je ilustrirana knjiga, ali, ako znate što inače pišem, nećete biti iznenađeni da je to istodobno i krimić, a pomalo i triler

Jurica Pavičić

Glavni likovi priče su Serđo, Toma i Roko koji žive u istoj ulici.


Knjigu je ilustrirala mlada, ali već nagrađivana i poznata ilustratorica Klara Rusan. Iako je iza nje zavidna karijera, Klari Rusan, jednoj je od trenutačno najzanimljivijih hrvatskih ilustratorica, knjiga Tri kuće, tri prijatelja prva je slikovnica koju je u potpunosti ilustrirala, a posebna je iz više razloga. Klara, nažalost neće prisustvovati predstavljanju slikovnice jer se trenutno nalazi u Britaniji.

Raditi na slikovnici sjajnog Jurice Pavičića izuzetna je čast! S tehničke strane to je bilo poučno iskustvo. Imala sam potpuno slobodne ruke izraziti se stilom i izvedbom potpuno po svom guštu (što nije čest slučaj u ovom poslu). S druge strane, ciljana publika za koju sam crtala su djeca, a to je svijet kritičara za sebe. Svakako se nadam da je to tek početak i da je ovo jedna od mojih mnogobrojnih slikovnica u nizu. No, ako je i posljednja, bila je svakako posebna i nezaboravna (i za proučavanje i za crtanje).

Klara Rusan

Jurica je govorio o uspjehu kriminalističkog romana Crvena voda, pogotovo o fenomenu uspjeha u Francuskoj, ali i o ostalim romanima spomenuvši nedavno objavljeni, mediteranski noir-roman, Mater Dolorosa.


Za "Tri kuće, tri prijatelja" kaže kako je zapravo stari projekt. Bio je to naručen rukopis za izdavača koji je u međuvremenu propao pa je tako rukopis neko vrijeme stajao. Naknadno se otvorila mogućnost izdavanja za kuću Profil pa je tekst postupno postao nešto poput scenarija za strip jer mu je ideja vodilja bila u potpunosti prilagoditi tekst vizualnom sadržaju. Poslušajte:

Jurica Pavičić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.