Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Just sport": projekt kojim se upozorava na štetnost dopinga

08.02.2017.

17:26

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europski projekt "Just sport - borba protiv dopinga u rekreativnom okruženju" vrijedan 450 tisuća eura, od čega se 80 posto pokriva iz europskih fondova, a vodeći partner je Riječki sportski savez, predstavljen je danas u Rijeci.

Doping kojeg koriste rekreativni sportaši sve je veći problem jer su dodaci ishrani, anabolici i steroidi lako dostupni, a rekreativci nerijetko koriste preparate na koje bi, na dopinškim kontrolama na sportskim natjecanjima, bili pozitivni, rekla je voditeljica projekta Verica Mance iz Riječkoga sportskog saveza. 

Projektom "Just sport" pokrenut će se široka medijska kampanja protiv dopinga, okrugli stolovi i drugi oblici komuniciranja s javnošću, kako bi se rekreativce i trenere, posebno u fitness-centrima, upozorilo na negativnosti korištenja dopinga. Najprije će se putem anonimnih internetskih upitnika prikupiti podaci o korištenju dopinga među rekreativcima, najavila je Mance.

Uz Riječki sportski savez, u projektu sudjeluje Slovenska antidoping agencija, Sportska zajednica regije Vasterboten iz Švedske, Nacionalna sportska razvojna agencija iz Bugarske, grad Mirandella iz Portugala i agencija CESIE (specijalizirana Agencija za pripremu i provedbu projekata) iz Italije.

Iznos odobren iz europskih fondova ravnomjerno će se rasporediti na partnere, a ostalih potrebnih 20 posto osigurat će svaki od njih. Projekt završava u lipnju 2018. godine završnom konferencijom u Rijeci, rečeno je na konferenciji za novinare.

U Hrvatskoj će se u projekt uključiti sportske zajednice Primorsko-goranske, Osječko-baranjske, Zadarske i Istarske županije, a podržava ga i Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

Predsjednik Izvršnog odbora Riječkoga sportskog saveza Samir Barać rekao je da je to četvrti projekt ovog saveza koji se financira iz EU fondova pokrenut u protekle četiri godine. U pripremi su daljnji projekti vezani uz ravnopravnost spolova i pretilost djece.

U Rijeci djeluje 220 klubova u 48 sportova, a sportom se aktivno ili rekreativno, prema procjenama, bavi 25 tisuća Riječana, rekao je zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.