Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jutro na placi: sunce, riječka bura i bogata ponuda

08.06.2017.

10:55

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sunčano je i ugodno na riječkoj placi ovoga četvrtka, ali uz popratnu buru, koja nosi suncobrane i poneki cvijet. I dalje dominira crvena boja i sezonske voćke, ali svatko će pronaći nešto za sebe: bilo to povrće, salata, eko-proizvodi ili pak samo đir i uživanje u pogledu i mirisima.

Jagode se tako mogu naći po 10, ali i 15 i 26 kuna za kilu. Trešnje su uglavnom po 14 kuna, dok ima i onih zadarskih po 24 i motovunskih po 18 kuna. Domaće marelice su, uglavnom na svim štandovima, 14 i 15 kuna za kilu, a one uvozne, makedonske su po 16 kuna.

Breskva košta 14 kuna, mala istarska kruška je po 20. Što se tiče povrća - paprike babure prodaju se za 12 kuna, tikvice i krastavac po 10 kuna za kilu, a pomidor također 10 kuna, ali samo zasad: kažu gospođe da bi mogao naglo poskupjeti, već ovih dana. Matovilac, salatina, riga i maslačak koštaju 10 kuna po mjerici.

Krenete li u smjeru ribarnice, nailazite na EKO štandove: na njima razni orašasti plodovi, ulja, jaja, začini... Izdvajaju se bračko maslinovo ulje i bučino ulje po 80 kuna, rogač za 25 kuna. Ušećereni đumbir košta 70 kuna, badem i indijski oraščić - 140 kuna za kilu. Vrećica vrganja od 50 grama prodaje se po 30 kuna.

Nađu se i domaći čajevi koje ćete platiti 10 kuna za vrećicu, divlji hvarski origano, kurkuma i čili, također 10 kuna za vrećicu. Ono što je vrlo popularno, a rijetko se nađe su arancini ili limuncini za 10 kuna. Svakoga četvrtka poslušajte Placu Ive Pavletić Crnić, Matee Krmpotić i našega kuhara Kristiana Kozmića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.