Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jutros šest novooboljelih u Primorsko-goranskoj županiji, sve mladi ljudi

18.08.2020.

08:31

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U protekla 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja jutros Županijski stožer Civilne zaštite. Riječ je o mladim ljudima koji su ili kontakti prethodno zaraženih ili povratnici s odmora u Dalmaciji.

Svi do sada testirani turisti su negativni, izvijestio je ravnatelj primorsko-goranskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović te izvijestio da će se turisti, osim na Cresu i Lošinju, na kovid od sada moći testirati i na Krku i Rabu. Zbog povećanih zahtjeva, uzorci za testove u riječkom će se Zavodu (Krešimirova ulica 52a) uzimati od ponedjeljka do subote od 8:30 do 16 sati, u Malom Lošinju (Ulica Dominika Skopića 4) od 7 do 11, a na Cresu (Turion 26), Rabu (Palit 143a) i Krku (Vinogradska 2b) od 8 do 11 sati. Cijena PCR testiranja je 698, 21 kunu, a nalaz se dostavlja e-mailom jedan dan po uzetom uzorku. Iznimno je moguće podići nalaz po dogovoru u prostorijama ispostavi ili sjedištu NZJZ-a.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Rijeci te u ispostavama na kvarnerskim otocima u 24 sata testirano je gotovo 350 osoba. 

Od ukupnog broja testiranih, oko 80 posto su turisti i svi su negativni. Dvije osobe su izliječene, pa tako s današnjim danom u našoj su županiji 33 aktivna slučaja zaraze kovidom 19 te 155 izliječenih osoba.

"Novozaraženi su ili ponavljanje nalaza ili se radi o novooboljelima koji su obrađivani kao kontakti", rekao je glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević. Naglasio je kako se obrađuju i njihovi kontakti kako bi se što ranije provela vrlo učinkovita mjera stavljanja u izolaciju.

"Radi se o ljudima koji su uglavnom infekciju donijeli s nekih turističkih destinacija gdje su posjećivali prostore u kojima ljudi masovno borave, bilo da su to noćni klubovi, kafići, prenapučene plaže, javni transport i slično", kaže Rončević.

Ukupno je dosad u županiji evidentirano 195 zaraženih osoba, a dvoje je pacijenata umrlo.

Poslušajte što o epidemiološkoj situaciji u Primorsko-goranskoj županiji kaže glavni epidemiolog Dobrica Rončević:

Rončević o epidemiološkoj situaciji u PGŽ-u, pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.