Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kabinet čudnovatih patenata: pariški kolektiv u riječkoj Filodrammatici predstavlja kolekciju nacrta distopijskih izuma

30.08.2022.

09:41

Autor: Radio Rijeka

Kapitalizam i umjetnost

Kapitalizam i umjetnost

Foto: Drugo more / -

Nakon sudjelovanja u velikoj grupnoj izložbi Usijano more u Exportdrvu 2020. godine, pariški istraživačko-umjetnički kolektiv RYBN.ORG ponovno stiže u Rijeku

Umjetnički kolektiv RYBN.ORG osnovan je 1999. godine s ciljem istraživanja složenih odnosa između tehnologije i ekonomije.


Radove su izlagali na brojnim izložbama suvremene umjetnosti, među kojima se izdvaja i grupna izložba Usijano more u okviru programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Tom su prilikom održali radionicu čiji su polaznici u formi turističke ture obilazili Rijeku u potrazi za adresama offshore tvrtki koje se spominju u notornim Panamskim dokumentima. 


Ovoga puta, u formi dokumentarne multimedijalne instalacije, izložba Kabinet čudnovatih patenata sadrži kolekciju nacrta distopijskih izuma s naglaskom na neke od najneobičnijih i zastrašujućih primjera nastalih u eri nadzirućeg kapitalizma.


Među njima su, primjerice, tehnologija koja tijekom televizijskog prijenosa omogućuje preskakanje reklama uzvikivanjem imena određenog branda, ili elektronička tetovaža koja detektira laži nositelja.


U organizaciji udruge Drugo more, izložba će se u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvoriti u četvrtak, 1. rujna 2022. u 18 sati.


Nakon otvorenja, izložbu je moguće posjetiti do 23. rujna, svakim danom osim nedjelje u radnom vremenu od 16 do 20 sati.


Ulaz je  besplatan.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.