Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kad se veseliš buri: pustinjska prašina zamutila atmosferu

28.03.2020.

12:23

Autor: Josip Krmpotić

Do poslijepodneva je Učka postala silueta, a Cres slutnja u zamućenoj atmosferi (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Do poslijepodneva je Učka postala silueta, a Cres slutnja u zamućenoj atmosferi (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Situacija oko onečišćenja zraka koje se u petak pojavilo u Zagrebu, u subotu je puno bolja, ali i dalje se ne preporučuju aktivnosti na otvorenome, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Kako je u PGŽ?

Situacija u subotu jest bolja, ali: "svejedno ne preporučujem nikome bilo kakve aktivnosti na otvorenome prostoru dok te lebdeće čestice zračnim strujama ne budu odnesene dalje na zapad", rekao je Capak

To su sitne čestice prašine promjera do 10 mikrona - vrlo sitne čestice koje ulaze u pluća, pa čak i u krvotok, a izazivaju akutne i kronične respiratorne probleme. Riječ je zapravo o pustinjskom pijesku iz Karakuma, pustinje istočno od Kaspijskog jezera.

Visoke koncentracije čestica bile su u petak u Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku i mjestu Zoljan kraj Našica, a navečer situacija nije bila dobra ni na području Rijeke.

Da je situacija normalna, to ne bi bio nikakav problem, ali uz koronavirus možda je ipak bolje ostati u zatvorenom. Bura je već odnijela te oblake dalje od nas i sve bi trebalo biti u redu, rekao Goran Crvelin iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo iz Rijeke, poslušajte:

Lebdeće čestice u zraku nisu bezopasne, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.