Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kad su djeca "zločesta"

13.05.2013.

15:21

Autor: Damir Pijaca / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Baviti se djecom s problemima u ponašanju nije lako ni roditeljima ni stručnjacima. Zbog upadljivog i neprimjerenog ponašanja, takva su djeca uglavnom odbačena i neprihvaćena. Kako im pomoći?

Djecu s problemima u ponašanju uglavnom se prosuđivalo samo po teškoćama koje pokazuju, a ne po teškoćama koje imaju. I to treba mijenjati, rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić na predstavljanju zbornika Zaštita prava i interesa djece s problemima u ponašanju održanom u Sveučilišnom kampusu u Rijeci.

Zbornik je namijenjen svima koji se susreću s djecom s problemima u ponašanju, a obuhvaća stručne i praktične smjernice. Taj svojevrsni priručnik za rad s djecom sadrži radove stručnjaka i znanstvenika - socijalnih pedagoga, psihologa, socijalnih radnika, liječnika i pravnika. Urednica zbornika je savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Osamnaest objavljenih radova podijeljeno je u četiri cjeline - prevencija, procjena potreba i planiranje intervencija, intervencije u sustavu socijalne skrbi i zaštita mentalnog zdravlja te zaštita djece u sukobu sa zakonom. Javlja Damir Pijaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.