Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kada bez propusnica između Rijeke, Kastva, Klane, Čavala, Jelenja i Viškova

14.04.2020.

10:10

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Dok se s jedne strane polemizira o prevelikim ovlastima Stožera Civilne zaštite, već danima svjedočimo svojevrsnom propustu lokalnih vlasti koje su očekivale da umjesto njih odluku, za koju nije nadležan, ipak donese Stožer!

Nakon što su gradovi Rijeka i Kastav te općine Klana, Čavle, Jelenje i Viškovo potpisali Sporazum o zajedničkom koordiniranju aktivnosti Civilne zaštite, na osnovu koga građani više ne bi trebali imati propusnice za kretanje na objedinjenom području, sustav bez propusnica još uvijek nije u funkciji.

Zakon definira da su potpisani sporazum čelnici jedinica lokalne samouprave trebali dati na usvajanje svojim općinskim i gradskim vijećima, zatim tu odluku proslijediti Županijskom stožeru Civilne zaštite, a oni dalje na davanje suglanosti Nacionalnom stožeru. S obzirom na to da se vijeća još nisu sastala, nema ni slobodnog prolaza.

Predsjednik riječkog gradskog vijeća Andrej Poropat je rekao da nisu očekivali preveliko administriranje Nacionalnog stožera. Inzistiranje na proceduri u izvanrdenim okolnostima nije bilo potrebno.

Gradska i općinska vijeća će se sastati i naknadno donijeti potrebnu odluku o slobodnom kretanju. Gradsko vijeće Rijeke će se sastati, po klubovima, 23. travnja te online donijeti odluku da bude ispoštovna formalna procedura, rekao je Poropat dodavši da je moglo sve biti kao u Istri ili na poručju Krka.

O udruživanju stožera CZ govorilo se na redovitoj konferenciji za novinare Stožera CZ PGŽ o čemu više pročitajte i poslušajte OVDJE, a u nastavku poslušajte izjavu Andreja Poropata:

Andrej Poropat: mogli smo i bez prevelikog administriranja, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.