Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kada će na jezeru u Fužinama opet zaploviti izletnički brod?

13.05.2018.

08:59

Autor: Nenad Lučić

Turistički brod Sv. Anton dok je plovio jezerom Bajer (foto: Pixsell)

Turistički brod Sv. Anton dok je plovio jezerom Bajer (foto: Pixsell)

Foto: - / -

Sve je izvjesnije da tijekom ovoga ljeta Općina Fužine na svom jezeru Bajer gostima neće moći ponuditi jednu od svojih glavnih turističkih atrakcija. Naime, pod iznimno velikim naslagama snijega tijekom protekle je zime na vezu uz jezero potonuo izletnički brod Sveti Anton.

A već su i okvirne procjene, nakon njegovog izvlačenja na površinu, potvrdile da će za otklanjanje nastalih oštećenja biti potrebna znatna ulaganja.   

Izletnički brod Sveti Anton Općina Fužine je, preko svojeg turističkog ureda, dala u koncesiju. Točan iznos nastale štete nije poznat, kaže općinski načelnik David Bregovac, no da će on biti iznimno velik govori saznanje da su na plovilu stradali vitalni i vrlo skupi pogonski dijelovi. 

"Neslužbeno, iznos visine štete je jako velik, a ja još uvijek ne znam kako i gdje pronaći novce. Ne budemo li ih imali, brodić ćemo privremeno vezati na pristanište i pokušati nekome dati u najam za kafić ili sličan ugostiteljski objekt, kako bi plovilo na jezeru imalo neku funkciju", izjavio je načelnik Bregovac.  

Izletnički je brod zasad smješten u jednom od rukavaca jezera Bajer, a sve prognoze kažu da će iznova zaploviti tek dogodine. Tada bi osim novog i obnovljenog izgleda, ističe načelnik Općine Fužine David Bregovac, plovilo moglo biti premješteno i na novu lokaciju. 

"Mi ćemo brod urediti i slijedeće ga godine planiramo prebaciti na jezero Lepenica, jer smatramo da nam ono nudi neke nove turističke mogućnosti. Naime, dogodine se vjerojatno planira privremeno pražnjenje jezera Bajer, gdje smo zbog stalnih promjena razine vode i dosad imali problema, pa nam se znalo dogoditi i da nam brod ostane „na suhom“. Razina vode na Lepenici je ipak stabilnija", objašnjava Bregovac.   

"No dotad će u popravak broda trebati uložiti jako puno, a kako i iz kojih izvora osigurati novac zasad ostaje nepoznanica", zaključuje načelnik Općine Fužine David Bregovac. 

Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.