Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kakav utjecaj na 3. maj ima odluka o likvidaciji Uljanika?

22.01.2020.

13:00

Autor: Neva Funčić, HRT

S nadom u bolju budućnost 3. maja, žaljenje zbog gašenja brodogradnje u Uljaniku (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

S nadom u bolju budućnost 3. maja, žaljenje zbog gašenja brodogradnje u Uljaniku (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Uljanik d.d., krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije, ide u likvidaciju. Odlučila je tako skupština vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu. Nakon te odluke, u riječkom Brodogradilištu 3. maj, čiji je većinski vlasnik Uljanik d.d., nadaju se izdvajanju njihovih dionica u zaseban fond.

U riječkom 3. maju trenutno se radi na tankeru za kanadskog naručitelja, a ugovorena je i gradnja kruzera za australskog naručitelja. 

Predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić izrazio je žaljenje što danas nije donijeta odluka o nastavku proizvodnje brodova u Uljaniku.

Odluka o likvidaciji Uljanika d.d. i za riječko je brodogradilište vrlo značajna jer je Uljanik vlasnik gotovo 87 posto dionica 3. maja, a likvidacija tvrtke podrazumjeva da na prodaju ide sve što se može naplatiti.

Likvidacija Uljanika je očekivana odluka s obzirom na to da je stečajna upraviteljica Marija Ružić zaključila da društvo ne ostvaruje prihode iz poslovanja, niti se to očekuje, a da su obveze u iznosu od četiri milijarde i 850 milijuna kuna znatno veće od vrijednosti imovine, pa nije moguće izraditi stečajni plan. 

Stečajna upraviteljica Ružić, član vjerovničkog vijeća Samir Hadžić i sinikalist Boris Cerovac te Trećemajac Šoljić govore ovako:

Šoljić: U prodaju će ići naplativa imovina, a mi se nadamo izdvajanju dionica 3. maja; pripremila Neva Funčić

Ružić, Hadžić, Cerovac o likvidaciji Uljanika, pripremio HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.