Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako biljke u opatijskim parkovima preživljavaju vrućine?

11.08.2015.

14:17

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Opatijski parkovi, cvjetne gredice i šetnice čak i za ljetnih vrućina izgledaju svježe i dotjerano. O njima u dvije smjene brine 75 radnika opatijskoga Trgovačkog društva „Parkovi“, a na plaži u Ičićima rade i noću.

Parkovi se u Opatiji prostiru na više od 143 tisuće četvornih metara, a zelenilo uz obalni put od Voloskog do granice s Lovranom na još 35 tisuća "kvadrata". Sve zajedno je krupan zalogaj za radnike Trgovačkog drštva "Parkovi",  naročito po vrućini koja ovoga ljeta ne popušta. 

Za održavanje zelenila treba im znanje i ljubav, ljudi i oprema, kao i tisuće kubika vode za zalijevanje. "Usprkos visokim temperaturama, nastojimo očuvati svaku biljku", kaže inženjerka poljoprivrede Marija Tomašić. Ona s još dvije kolegice, uz već povijesno zadane zelene gabarite, osmišljava biljni pokrov u dvije sezone. Ponekad su to inovacije, a ponekad vraćanje retro-štiha sa starih fotografija.

Uz neke grmove ili stabla stoje natpisne pločice s podacima o biljnoj vrsti, ali nedovoljno ih je za znatiželjnijeg vrtlara ili ljubitelja parkovne arhitekture. "Mi smo na jednom dijelu čak i postavili natpise, ali se zbog vandalizma nije održalo", kaže Tomašić. 

Vlasnicima suhih vrtova spas je u ugradnji automatskog zalijevanja koje štedi vodu jer se zalijeva noću, kad je manje isparavanje, kaže Marija Tomašić. Za opatijske parkove ljeti treba mjesečno oko tri tisuće kubika vode, a automatsko zalijevanje ugrađeno je za više od 20 tisuća četvornih metara. Programirano je zalijevanje noću, a ručno se obavlja uglavnom u ranim jutarnjim satima. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.