Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako će božićna zvijezda preživjeti blagdane?

23.12.2015.

13:25

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stigla je iz suptropskog područja Meksika, neobična biljka koja privlači poglede kombinacijom zelene, crvene i bijele boje. Zovemo ju božićnom zvijezdom i često nas veseli samo desetak blagdanskih dana. Što trebamo učiniti da bi poživjela duže?

Euphorbia pulcherrima botaničko ime dobila je po Euphorbusu omiljenom liječniku numidijskog kralja Jube koji je, prema predaji, prvi upotrijebio otrovan sok božićne zvijezde, navodno kao lijek. Prema drugoj legendi, ljepotu duguje astečkoj boginji kojoj je, zbog nesretne ljubavi, prepuklo srce. Iz kapljica njezine krvi izrastao je vatreni cvijet žarkocrvene boje okružen zelenim listovima.

Božićna zvijezda je biljka čiji su vršni listovi preuzeli ulogu privlačenja kukaca koji će je oprašiti, obzirom da su njeni cvjetići vrlo sitni i neugledni. Kakvi već jesmo, prevarimo je svake godine i na našim zemljopisnim dužinama, potičući njen neobičan, raskošan izgled. A i crvene listove već smo križanjima pretvorili u varijacije na temu crvenog, ružičastog, bijelog... 

Stigla je iz suptropskog područja, što znači da voli toplu i vlažnu, udobnu sobnu klimu. Stoga neće biti čudno ako ponešto listova odbaci nakon što je dane provela u transportu, cvjetarnama ili placi.

Odgovarat će joj 20°C, 18° u vrijeme mirovanja, zemlja se nikada i nikako nesmije osušiti, ali biljka ne smije biti ni u močvarnom ambijentu iako preporučuju dodatno prskanje listova u grijanom i suhom prostoru. Baš kao što ljudima treba malo vlage u zraku, voli je i božićna zvijezda, a slično je i s propuhom. Ne volimo ga mi, pa ni biljkama ne bi trebalo priušiti dnevno provjetravanje.

Ako je s vama uspjela sretno proživjeti do listopada, onda joj treba priuštiti 14 sati mraka dnevno tijekom osam tjedana. I onda bismo možda opet mogli uživati u crvenim listovima. Detalje o tome kako i kada prihranjivati božićnu zvijezdu uz još poneku sitnicu možete doznati od inženjera agronomije u Parkovima Anđelke RubešePoslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.