Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako djeca mogu pomoći pticama u gradu?

08.02.2020.

11:34

Autor: Marta Ožanić

Foto: Marijan Susenj / PIXSELL

Foto: Marijan Susenj / PIXSELL

Foto: - / -

Učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola Nikola Tesla i Dolac sudjelovali su u RiHubu na predavanju "Kako djeca mogu pomoći pticama u gradu?" kojeg je održao ornitolog dr.sc. Goran Sušić .Predavanje je održano u sklopu projekta Tematski park Ginko.

U sklopu projekta Tematski park Ginko, provodi se u sklopu sudioničkog programa Zeleni val Europske prijestolnice kulture, a provodi ga neformalna inicijativa Kvart za 5 u suradnji s osnovnom školom Nikola Tesla i dr.sc. Goranom Sušićem, početkom siječnja na području Školjića i Starog grada postavljeno je 30 kućica za različite vrste ptica koje obitavaju na području Rijeke.

Svaka kućica prilagođena je točno određenoj vrsti ptica. Kućice su numerirane, izradio ih je arhitekt i stolar Ivan Juretić, a brojeve na njima bojala su djeca trećih razreda Osnovne škole Nikola Tesla koja su i sudjelovala na ovom predavanju.

"Učenici su na predavanju mogli saznati koje ptice obitavaju na ovom našem području i za koje smo vrste ptica postavili kućice. Sva ona djeca koja žele hraniti ptice mogla su saznati koju hranu im treba ostavljati, kako hranilice za ptice moraju izgledati i gdje bi trebale biti postavljene, ali i kako je to odgovornost jer se pticama hrana mora ostavljati svaki dan. Na predavanju je bilo riječi i o problemu smeća kojeg ljudi stvaraju, a koje privlači galebove koji su opasnost za manje ptice. U svakom slučaju, vjerujem kako je djeci ovo predavanje bila dobra podloga da se zainteresiraju za važnost ptica u našem ekosustavu", istaknula je idejna začetnica i voditeljica projekta, arhitektica Dragica Vukelić koja je dodala kako će s učenicima tijekom veljače obići i lokacije na kojima su kućice za ptice u sklopu projekta i postavljene.

U planu je da se krajem veljače pokrene i internetska platforma na kojoj će se moći pratiti razvoj projekta, pronaći evidentirane sve prazne kućice za ptice koje će se ukoliko se određena vrsta ptice ne useli premjestiti na drugu lokaciju. Također biti će moguće pratiti i jesu li ptice odnosno koje vrste došle u za njih namijenjene kućice. Internetsku platformu izradio je Davor Pasarić iz Kreativnog Odjela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.