Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako do zdrave hrane? Evo ovako!

15.09.2013.

16:38

Autor: Saša Vuksan / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Umjesto na placi ili u supermarketu, voće i povrće možemo kupovati izravno od proizvođača. Takav način kupovine potiču grupe solidarne razmjene, a uskoro bismo u Rijeci mogli dobiti i urbane vrtove!

U Hrvatskoj postoji 12 takvih grupa, od toga ih je u Zagrebu šest, a u Rijeci jedna. Osnovna ideja je skraćivanje nabavnog lanca - iz jednostavnog razloga što se izbjegavanjem posrednika izbjegnu i dodatni troškovi, a poznavanjem proizvođača sigurniji smo da jedemo kvalitetnu hranu. 

Svaka grupa stoga posjećuje imanje s kojeg nabavlja hranu. Iako je najčešće riječ o certificiranim ekološkim proizvođačima, neke grupe imaju i proizvođače koji hranu uzgajaju samo za njih

Ovakav način nabave hrane nije isto što i izravna nabava putem interneta. Primjerice, solidarnost istarske grupe pomogla je proizvođaču podići plastenik kako bi opskrba grupe bila još bolja. Takvo kreditiranje zapravo je plaćanje unaprijed koje jamči povoljnije cijene.

Riječkoj grupi Pod Učkun nedostaje proizvođača u Primorsko-goranskoj županiji, pa se opskrbljuju iz najbliže Istre. Voće i povrće tjedno stiže u waldorfski vrtić koji im besplatno ustupa prostor. Rad je volonterski, a djeluju kao neformalna grupa. Broj članova sad je već toliki da postoji potreba za osnivanjem još jedne grupe solidarne razmjene.

Ponekad u sezoni neki kupci postanu i proizvođači, pa riječ razmjena dobiva puni smisao. Takvih bi uskoro moglo biti više jer doznajemo da u Rijeci sljedećeg tjedna počinju ozbiljni razgovori o urbanim vrtovima koje bi koristili građani, a moguće lokacije su Pulac i Drenova. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.