Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako financirati više vatrogasaca u Gorskome kotaru?

26.09.2018.

12:50

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Gradsko vijeće Grada Delnica jučer nije usvojilo prijedlog o preoblikovanju Javne vatrogasne postrojbe u Delnicama, prema kojem bi se dio osnivačkih prava prenio na Gradove Čabar i Vrbovsko, a broj profesionalnih vatrogasaca u Gorskom kotaru povećao s 13 na 21.

Pritom bi se na čabarskom području zaposlila dvojica, a u Vrbovskom šestorica djelatnika. Nakon uvodnog izlaganja zapovjednika Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladena Šćulca, kod većine je delničkih vijećnika, za razliku od predstavnika vlasti, u raspravi i pri izjašnjavaju prevladao stav kako oko financiranja učinkovitijeg sustava zaštite od požara još uvijek postoji niz nedorečenosti. 

O nepostignutom suglasju govore i međusobno oprečni istupi gradonačelnika Delnica Ivice Kneževića i vijećnika SDP-a Igora Plešea

"Definirano je da do osnivanja proširene vatrogasne postrojbe dođe ako država osigura sredstva za razliku broja ljudi između postojećih 13 i najavljenih 21. Ne bude li to osigurano s državne razine, osnivanje je moguće preuzmu li Čabar i Vrbovsko tu financijsku obvezu", rekao je Pleše.

"Mogu li Delnice preuzeti 62 posto udjela u financiranju proširene vatrogasne postrojbe?", pita se gradonačelnik Delnica, koji upozorava da čak i kad bi plaće vatrogasaca riješila država, ostaje obveza opremanja postrojbe, nabave specijalnih vozila, plaćanja goriva i slično. "Svi znamo da nije isto pokrivati samo područje Grada Delnica i pola Gorskoga kotara. U potonjem slučaju, troškovi javne vatrogasne postrojbe bi dramatično narasli", upozorio je Knežević. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.