Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako funkcionira izdvojeni kovid centar u Opatiji?

13.04.2021.

17:14

Autor: Tatjana Sandalj

Oporavak s pogledom (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Oporavak s pogledom (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Izdvojeni kovid centar Primorsko-goranske županije u kojem se oporavljaju oboljeli, ali više ne zarazni kovid bolesnici, organiziran je u opatijskoj Thalassotherapiji. Ustanova i dalje nudi sve svoje uobičajene usluge korisnicima, a kovid odjel u potpunosti je odvojen od ostatka djelatnosti.

Radi se o bolesti koja ima mnogo lica i naličja, opisuje ravnatelj ustanove Viktor Peršić, podsjećajući da riječki KBC sada liječi više od 200 COVID-19 pacijenata. 

U izdvojenom opatijskom odjelu u utorak ih je 23, a od kada je odjel uspostavljen osam pacijenata je otpušteno kućama. Bolesnicima su iz KBC-a prebačeni petnaestog dana bolesti, dakle više nisu zarazni, ali i dalje trebaju potpornu terapiju. Riječ je o osobama srednje i starije životne dobi, a najmlađi ima 43 godine. 

O bolesnicima brine velik tim medicinskog osoblja, četiri liječnika, medicinske sestre i fizioterapeuti. Pripremljeno je 35 kreveta, ali su spremni i povećati taj broj bude li trebalo. 

Dr. Peršić tumači da se redovite aktivnosti ustanove i dalje odvijaju, poslušajte razgovor:

Peršić: Spremni smo povećati broj kreveta, bude li trebalo; pripremio Dražen Zima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.