Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako Gorskom kotaru osigurati liječnike? Osigurati dobre plaće i stanove!

08.10.2019.

11:43

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Zbog velikog udjela starijeg stanovništva, u Gorskom kotaru je iznimno važno osigurati kvalitetnu liječničku skrb. Međutim, uskoro će i određen broj goranskih liječnika u mirovinu, a nova kadrovska rješenja neće biti lako pronaći, čak niti u većim sredinama poput Delnica.

Budućnost u kojoj će veći broj goranskih liječnika umjesto pružatelja postati umirovljeni korisnici zdravstvenih usluga nije daleko, smatra čelnik SDP-a u Delnicama Igor Pleše. Zanima ga mogućnost eventualnog stipendiranja liječnika koji su spremni doći raditi u Delnice.

"Svjedoci smo medijskih napisa o tome da liječnici ne žele dolaziti u mnogo atraktivnije sredine, pa se nameće pitanje, što će biti za pet ili deset godina, kada nam postojeći liječnički kadar ode u mirovinu?", pita Pleše.

Goranima je odavno jasno da se zbog klimatskih uvjeta i liječnički posao u Gorskom kotaru mora vrednovati bolje nego u većini ostaklih krajeva Hrvatske, podsjeća gradonačelnik Delnica Ivica Knežević koji se nada da će zaživjeti mjera kojom će biti osigurana bolja primanja goranskih liječnika u odnosu na liječnike u većim sredinama.

Nama liječnici često odlaze negdje drugdje u potrazi za boljim uvjetima i ne žele doći u Gorski kotar, govori Knežević i dodaje da više ni bolja plaća nije dovoljan poticaj za privlačenje mladih liječnika u goranske ordinacije: "Mislim da je rješavanje pitanja stanovanja, kako ti liječnici ne bi, posebno zimi, morali putovati na posao, važan čimbenik pri nastojanju da se osiguraju kadrovi na koje, u duljoj vremenskoj perspektivi, možemo računati."

"Ujedno, ovaj je grad spreman, u sinergiji s Primorsko-goranskom županijom i ostalim goranskim lokalnim jedinicama, osigurati potreban novac za minimalan broj nužnih specijalističkih službi koje će biti na raspolaganju stanovnicima Gorskog kotara", dodaje Knežević.

Zato je, zaključuje delnički gradonačelnik, zdravstvo jedna od bitnih tema pri izradi poticajnih mjera novog Zakona o brdsko-planinskim područjima. Poslušajte prilog:

Gorski kotar: kako do više liječnika?, pripremio Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.