Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako je dodatno osiromašen Gorski kotar: lošim zakonima do manjih prihoda

06.05.2018.

12:57

Autor: Nenad Lučić

Fužine

Fužine

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Ukidanjem nekadašnjih pogodnosti brdsko-planinskog statusa, Gorski kotar je prije nekoliko godina izgubio značajan dio proračunskih prihoda. Novi je pak Zakon o regionalnom razvoju neke goranske gradove i općine, tvrde lokalni čelnici, svrstao u neprimjereno visoku kategoriju razvijenosti.

Na koji su način zakonska rješenja otežala ionako turobnu svakodnevicu nekih sredina u Gorskom kotaru, provjerili smo na primjeru Općine Fužine, gdje već osmu godinu u nizu bilježe negativne proračunske trendove, kaže načelnik David Bregovac.

"2010. godine je izvorni prihod Općine Fužine bio 13 milijuna kuna. Lani je iznosio 7,6, a ove godine očekujemo 6,8 milijuna kuna. Tijekom osmogodišnjeg razdoblja izgubili smo gotovo sto posto nekadašnjih izvornih prihoda proračuna", tumači Bregovac.  

Pokušaji da se dio smanjenih prihoda nadoknadi kandidaturama za državne i europske potpore, kaže Bregovac, učestalo zapinju jer je, prema kategorizaciji Zakona o regionalnom razvoju, Općina Fužine neprimjereno uvrštena među razvijenije sredine u Hrvatskoj. 

"Kako smo uvršteni u šestu skupinu razvijenosti, nismo čak niti u mogućnosti javiti se na neke natječaje. Kako ovdje živi mali broj stanovnika, ispada da imamo velike prihode, a slijedom toga i da smo jako razvijena općina. Međutim, realno nismo u mogućnosti  asfaltirati jednu cestu", svjedoči Bregovac i ne dvoji oko toga prepoznaje li država na pravi način razvojne potrebe Gorskoga kotara. 

"Smatram da država po tom pitanju ne radi ništa. Državne službe, od ministarstava nadalje, nemaju uvid u stvarno stanje, a sve se u Gorskom kotaru radi stihijski i ne razmišlja se unaprijed. Tražim od predstavnika ministarstava neka dođu u Gorski kotar i vide stvarno stanje na terenu", javno poziva Bregovac.    

Općina Fužine i Gorski kotar ne traže socijalnu pomoć, već samo pravedniju raspodjelu prihoda, a tu, osim poreznih, načelnik David Bregovac ubraja i one prihode koje na goranskome području ostvaruju državna poduzeća. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.