Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako je riječkim Kampusom prošla vizita predstavnika Europske komisije

19.05.2016.

17:57

Autor: Klaudija Modrić Plantrić, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt "Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci" kojim je nabavljena informatička i istraživačka oprema vrijedna 180 milijuna kuna, predstavljen je predstavnicima Europske komisije te ministarstava regionalnog razvoja, EU fondova, znanosti, obrazovanja i sporta.

Voditeljica odjela Europske komisije za Hrvatsku i Sloveniju Sandrine de Buggenoms, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Krešo Zadro razgledali su opremu, posebno superračunalo "Bura". Gosti su zadovoljni dosadašnjim rezultatima riječkoga Sveučilišta te ističu da do 2020. godine naša zemlja može dobiti sedam milijardi eura iz europskih fondova, a velik dio toga namijenjen je upravo hrvatskim sveučilištima.

Prorektorica za investicije i razvoj riječkog sveučilišta Nevenka Ožanić istaknula je da se na kampusu Sveučilišta, osim nabavljene istraživačke opreme, uz pomoć europskih fondova grade tri zgrade za studentski smještaj sa 754 postelje. Vrijedne su 178 milijuna kuna i trebale bi biti završene do lipnja, kada će se u njih smjestiti sudionici Europskih sveučilišnih igara. Najavljena je i gradnja centra za translacijsku medicinu, za što je pripremljena tehnička dokumentacija, rekla je Ožanić. 

Istraživačka oprema na kampusu financirana je 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalo je uložila Republika Hrvatska. Oprema omogućava više sveučilišnih projekata utemeljenih na znanju, a postignuti rezultati otvaraju suradnju s malim i srednjim tvrtkama, čime će se povećati broj radnih mjesta te transfera tehnologije s privatnim sektorom namijenjenih daljnjoj komercijalizaciji, rečeno je na predstavljanju.

Do sada je u razvoj infrastrukture na riječkom Sveučilištu uloženo više od 180 milijuna kuna, a Ožanić u nastavku ističe:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.