Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako je slavenska mitologija povezana s narodnim običajima?

20.03.2017.

15:08

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Da dijelovi starih mitoloških uvjerenja i poganskih festivala žive još uvijek u običajima, pjesmama i pričama svih slavenskih naroda, potvrđuje i današnja radionica kojom se obilježava Dan darovitih učenika u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

Organizirana je za učenike prvih i drugih razreda srednjih škola s ciljem da se učenike potiče na logičko zaključivanje i povezivanje novih s poznatim pojmovima. 

Govori se o bogovima u slavenskoj mitologiji Perunu, Velesu i Mokošu, što se povezuju s poznatim običajima stanovnika našega kraja u ranom srednjem vijeku. Radionice će se održavati cijeli tjedan, a na njih su pozvani i Mali arheolozi te nadareni za likovnu umjetnost ili glazbu - u subotnju radionicu "Trajna, nina, nena".

O darovitosti, svome znanju iz povijesti i slavenskoj mitologiji govore učenici Prve riječke hrvatske gimnazije Paola Uroda i Luka Bajić, a poslušajte i što nam je voditeljica radionica Andreja Samaržija rekla o cilju ovakvih radionica, koje ne okupljaju samo darovitu djecu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.