Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako nas Centar 112 štiti i spašava: susret s učenicima OŠ "San Nicolò"

10.02.2017.

11:38

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uživali su jutros učenici Osnovne škole "San Nicolò" na Krnjevu. U goste su im došli, da bi zajednički obilježili dan jedinstvenog broja i službe 112, ljudi iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje i njihovi suradnici.

Male su glavice, samo dio od ukupno 168 učenika, bile spremne za izazov. Nisu ih previše iznenadila pitanja o nesrećama i akcijama hitnih službi, a sam Centar 112 ima vrlo zanimljivih dana, kaže voditelj Milan Marković. "Dana je različitih, preko stotinu tisuća poziva na godinu; kada je sve u redu, dnevno oko 500, a kada su nekakvi poremećaji, onda bude tisuću do 1500 ljudi. Najčešće zovu vezano za Hitnu medicinsku pomoć, dosta toga ode prema MUP-u, tu su i krađe, razbojstva i još kojekakve sitnice", kaže Marković.

Sve službe moraju djelovati kao jedna da bi se spriječilo zlo. U Centru posao traje neprekidno 24 sata, 365 dana u godini. "Rade tri smjene koje se vrte, imamo tri operatera u smjeni, posao je dosta stresan", tumači Marković i dodaje da se kadar pomlađuje, što je dobro.

Učenici škole bili su oduševljeni nastupom Tomasa i Vite, potražnih pasa. Oduševljenja nije nedostajalo, nastup će pamtiti, kao i broj  112 - koji sutra, 11.2., slavi svoj dan, što je razumljivo. Javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.