Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako obnavljati prozore na povijesno vrijednim zgradama?

05.10.2015.

14:52

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"O prozoru – otvoreno" naziv je skupa održanog u riječkoj gradskoj vijećnici, u kojoj su se danas okupili malobrojni arhitekti i nekolicina zainteresiranih. Organizirali su ga gradski Odjel za kulturu, u suradnji s riječkim i zagrebačkim Društvima arhitekata.

Kako pristupiti rekonstrukciji i sanaciji ili zamjeni postojećih prozora na povijesno vrijednim zgradama, a pri tome postići visoku razinu energetske učinkovitosti, poštujući zahtjeve konzervatora, izrade replika i njihova ispitivanja – to su bile teme izlaganja nekoliko arhitekata i drvnih tehnologa.

Prozori predstavljaju mini-komponentu zaštićene cjeline, kaže u ime organizatora skupa Nikolina Radić Štivić iz Direkcije za zaštitu i očuvanje kultrunih dobara te naglašava da se tim malim detaljima pristupa odgovorno kako se ne bi narušila cjelina.

Odgovarajuća zamjena prozora na povijesnim zgradama nije raširena pojava no  ipak je ima. Hoće li u Rijeci na nekim znamenitim zgradama doći do odgovarajuće zamjene dotrajalih prozora?

"Tim smo metodama pristupili u izradi dokumentacije za sanaciju sve stolarije na zgradi HNK, a dobijelmo li sufinanciranje od Fonda za energetsku učinkovitost, onda neće ostati samo na projektima", rekla je Radić Štivić. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.