Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako ojačati turističku ponudu Gorskog kotara?

21.04.2018.

12:41

Autor: Nenad Lučić

Foto: Gorskikotar.hr

Foto: Gorskikotar.hr

Foto: - / -

Gorski kotar nudi, uz prirodne ljepote i povoljne ljetne klime, niz autohtonih proizvoda - voće i povrće, med, sireve... Problem je što se za mnoge od njih ne zna dovoljno, odnosno što veze između proizvođača i onih koji nude smještaj nisu dovoljno jake. Stoga se razmišlja o mogućim rješenjima.

Bolja suradnja ponuđača smještaja i proizvođača autohtonih proizvoda mogla bi značajno unaprijediti ponudu u turizmu Gorskog kotara. Prvi međusobni kontakti su potvrdili postojanje obostranog interesa, ali i činjenicu da treba odraditi još podosta posla kako bi domaći proizvodi na goranskom području postali neizostavni dio smještajne ponude goranskog turizma.

Uklapanje autohtonih proizvoda u smještajnu ponudu Gorskog kotara ne može se dogoditi preko noći, naglašava direktor turističkog ured u Delnicama Petar Hrg i predlaže dogovor oko malih, ali konkretnih koraka. "Za početak, idemo u svaku sobu staviti informaciju gdje se može kupiti domaći sir i med, goranska borovnica ili neki od domaćih proizvoda. Time bismo već nešto postigli", kaže Hrg.

Drugi korak bi, pak, bio izrada cjelovitog kataloga proizvođača domaćih proizvoda, što bi nesumnjivo olakšalo poslovanje privatnom iznajmljivaču s čabarskog područja Alenu Lešu. Turisti pokazuju veliko zanimanje za lokalne, domaće proizvode i mi im, zasad, dajemo informaciju o onome što mogu naći, ali to nije dovoljno", govori Leš i dodaje da bi volio da je izbor veći.

Žele li Gorani da suradnja iznajmljivača i proizvođača autohtonih proizvoda rezultira kvalitetnom ponudom, započeti posao mora biti odrađen na razini Gorskog kotara, smatra hotelijer iz Fužina Marinko Kauzlarić: "Svaka pojedina turistička zajednica ne može na tržište plasirati svoj proizvod. Moramo izbrendirati nešto autohtono, goransko. To će sigurno dati određenu prepoznatljivost i zaposliti nove ljude jer će se tada raditi veće količine i proizvod će biti konkurentan." 

Od ovog vikenda svake subote do podneva u središtu Ravne Gore održavat će se zelena tržnica kako bi autohtoni proizvodi Gorskog kotara bili dostupniji turistima koji borave na tom području. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.