Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako pomoći siromašnoj djeci? Ponudite svoje znanje i vještine!

20.02.2017.

17:39

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj 60 tisuća djece živi ispod praga siromaštva, pa su petini hrvatske djece uskraćene ili otežane prilike za izvanškolske aktivnosti, pokazuje posljednje UNICEF-ovo istraživanje. Na veliki problem dječje nejednakosti podsjetili su aktivisti udruga Centar za kulturu dijaloga i Šarolija.

Kada odlaziš u školu, cipele te stišću jer tvoji nemaju za nove; statistike kažu da 20 tisuća djece u Hrvatskoj dolazi u školu u obući neodgovarajuće veličine. U razredu se priča o odličnom filmu u kinu, ali ti nemaš za kartu, a još više žališ što s prijateljima nećeš moći na izlet. Matematika škripi, ali možeš zaboraviti instrukcije. Pomalo shvaćaš da ti i oni niste jednaki, ali valjda tako mora biti...

Ne mora, i ne smije. Zato riječke udruge provode program Moje mjesto pod suncem, a danas, na Svjetski dan socijalne pravednosti lijepili su poruke po riječkom Korzu i pozvali lokalnu upravu da im se aktivnije pridruži. Mladena Tadej je pojasnila kako: "Tako što će se organizirati aktivnosti poput besplatnih instrukcija, jezika, sporta i različitih aktivnosti".

Četrdesetero riječke djece sada je obuhvaćeno njihovim programom, u kojem vrijedno radi 30 volontera. Već dvije godine pružaju im besplatnu pomoć u učenju, organiziraju radionice za njih i roditelje, izlete i posjete kulturnim ustanovama.

"Tim ulaganjem u djecu prekidamo krug zakinutosti. Jako nas je iznenadila pozitivna reakcija lokalne zajednice, pa djeca mogu organizirano besplatno u kino, muzeje...", rekla nam je Sandra Grozdanov. Podršku im je danas na Korzu pružila i novinarka Hrvatske televizije Maja Sever, koja je pratila puno sličnih priča: "Iza svih ovršenih i blokiranih su djeca, koja ne mogu na dodatni engleski, plivanje, instrukcije iz matematike", kaže Sever.

Materijalno ih podržava Zaklada Hrvatska za djecu, a vi im i vašim vještinama možete pomoći. Više informacija  - na mrežnim stranicama Centra za kulturu dijaloga i Udruge Šarolija. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.