Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako poticati razvoj Gorskog kotara i kako Gorani vide svoju budućnost?

24.01.2019.

14:04

Autor: Nenad Lučić

Tijekom tri radionice, od niza planiranih aktivnosti,  utvrditi 5 do 10 razvojnih prioriteta Gorskog kotara (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Tijekom tri radionice, od niza planiranih aktivnosti, utvrditi 5 do 10 razvojnih prioriteta Gorskog kotara (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nakon nedavnog usvajanja Zakona o brdsko-planinskim područjima, potrebno je utvrditi najvažnije programske mjere koje će potaknuti razvoj Gorskog kotara. S tim je ciljem Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije sadržajno osmislila tri stručne radionice.

Cilj stručnih radionica je aktualizirati pitanja koja Gorani smatraju ključnim za budućnost svoga kraja. Prvu radionicu tematski su obilježili gospodarstvo, poljoprivreda i turizam, na današnjoj je pozornost posvećena šumskim i energetskim resursima te prometnoj infrastrukturi, a ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije Vedran Kružić tome pridodaje i važnost jačanja internetske mreže.

"Na taj bismo način omogućili ljudima da svoj posao mogu obavljati iz svih dijelova Gorskog kotara jer ako osiguramo tu modernu infrastrukturu, na goranskom području otvaramo razvojne i poslovne šanse, podjednake onima u drugim dijelovima Hrvatske", kaže Kružić i dodaje da su za Gorski kotar dosad osmišljeni brojni strateško-razvojni dokumenti.

"Dosad smo zabilježili oko 850 mjera koje su nominirale goranske lokalne jedinice i zaista od tog broja moramo definirati pet do deset prioriteta i svi, kako se kaže, "veslati" u jednom smjeru da se te stvari realiziraju, te da Gorski kotar dobije snagu i važnost kakvu zaslužuje", ističe Kružić. 

Pritom neka pitanja, poput energetskog korištenja goranskih jezera, treba uskladiti s turističkim interesima Gorskog kotara. "I zato se nadam da će kolege iz Hrvatske elektroprivrede učiniti dodatni pritisak, kako bi državne kompanije odlučile puno fleksibilnije i društveno odgovornije postupati s tim resursima, jer riječ je o jednom od najvećih, ako ne i najvećem turističkom potencijalu, koji Gorski kotar u ovom trenutku ima", zaključio je. Na trećoj će radionici, najavljuje Vedran Kružić, dominirati društvene teme poput školstva i zdravstva. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.