Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako prepoznati pravog pišmolja ili oslića s parangala?

26.05.2015.

15:12

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Jadranu živi oko 450 vrsta riba. Od toga se u ribolovnim alatima profesionalnih ili sportskih ribolovaca nađe 150 vrsta. E sad, što se od toga može naći na riječkoj ribarnici? I kakva je razlika između pišmolja i bužbane te kako prepoznati oslića s parangala ili iz mreže?

U okviru festivala Fiumare Dan je otvorenih vrata Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. To znači da je u muzej cijeloga dana slobodan ulaz, ali i da njihovi stručnjaci nude niz zanimljivih susreta s prirodom. Već rano ujutro ihtiolog Marcelo Kovačić proveo je grupu građana i učenika po riječkoj ribarnici.

Ako je dan dobar, istaknuo je Kovačić, na riječkoj ribarnici naći će se tridesetak vrsta riba, uglavnom ulovljenih na Kvarneru. Vrlo rijetko ubost će vas u oko ono što je ulovljeno na južnom Jadranu. U Jadranu se najviše lovi mala plava riba, inćun i srdela, a od pridnene ribe najviše oslić, pa trlja blatarica i onda arbun. Slična je situacija u cijelom Mediteranu.

Marcelo Kovačić će i večeras u 19 sati u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci govoriti o ribama i to o ugroženim vrstama i prelovu riba.

Kako je bilo jutros na ribarnici, kako prepoznati razlike među ribama i što je zanimalo najmlađe, zabilježila je Tatjana Sandalj, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.