Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako prezimiti: Delnice uoči zime bez novca za čišćenje snijega

03.11.2016.

15:03

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon gubitka zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa, posljedično smanjenje proračunskih prihoda sve ozbiljnije ugrožava temeljno funkcioniranje gradova i općina Gorskoga kotara. Problemi postaju još naglašeniji uoči zime, upozoreno je na sastanku goranskih čelnika u Mrkoplju.

Trenutačna situacija u proračunu Grada Delnica ne jamči plaćanje troškova zimske službe tijekom nadolazećih mjeseci. Stoga je delnički gradonačelnik Ivica Knežević nagovijestio da će od Primorsko-goranske županije zatražiti da preuzmu troškove zimske službe za koje Delnice nemaju novaca.

"Zadnji ovogodišnji novac namijenjen zimskoj službi, Grad Delnice je potrošio početkom mjeseca svibnja. Sad smo u situaciji da doslovno moramo prositi jer nemamo od čega platiti", ističe Knežević.

Može li Primorsko-gopranska županija zimske probleme Gorana? Zamjenik župana Petar Mamula kaže da konkretnu pomoć Županija zasad ne može obećati. "U ovom trenutku, ono što je predviđeno planom Županijske uprave za ceste ne uključuje nikakvu pomoć za lokalne jedinice Gorskog kotara. Razgovori idu u tom smjeru da se poboljša koordinacija Hrvatskih cesta i lokalnih samouprava, kako bi se ceste efikasnije čistile", rekao je Mamula.

Za razliku od situacije oko čišćenja snijega, Županija je danas najavila moguća rješenja vezana uz probleme odvoza mlijeka, s kojima se trenutačno suočavaju gospodarstva većih proizvođača u Gorskom kotaru. Javlja Nenad Lučić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.