Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako pronaći vlastiti mir u vremenu zabrinutosti?

24.12.2016.

14:53

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nabiskup Ivan Devčić poziva na nalaženje vlastitoga mira u vremenu zabrinutosti. Kako ga naći i koliko nam u tome svima Božić može pomoći? Teško je, ali može se uz zadržavanje temeljnih vrijednosti - obitelji i zajedništva.

Svjedoci smo zabrinutosti i nemira u prividnome miru nemirne situacije, pojašnava rektor Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao drugi u Rijeci Mario Tomljanović. Kaže da ne bismo trebali biti vezani za prividan mir, onaj koji traje koliko i božićni borovi. "Mislim da smo se ograničili na slavlje i običaje. A ne idemo na ono što nam Bog daje. A daje nam život i mir i mi ga moramo darivati drugima", govori Tomljanović.

Upravo je to i tradicija Božića, koja se, naravno, mijenja, ali treba zadržati temeljne vrijednosti - obitelj i zajedništvo. Mnogima je i to teže jer i za blagdane moraju raditi. Pa kako onda osjetiti duh Božića? "Teško. To je velika rak-rana društva. Svakome je odmor potreban", tumači Mario Tomljanović i dodaje da Crkva nudi neku logiku - svakoga tjedna barem jedan dan odmora.

širenje mira i zajedništva u svakodnevnome životu važan je zadatak vjernika, ističe i poručuje da vjernici moraju biti primjer svima drugima da se i oni uvjere i kažu: "evo kako lijepo svjedočanstvo, kako lijep primjer za ovaj svijet." Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.