Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako sa zadnjeg mjesta u Europi?

15.11.2013.

14:10

Autor: Jelena Butković / Olga Mandić / T. Petrović Čemelj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlada nema strategiju ekonomskog razvitka i to nas je dovelo na zadnje mjesto u Europi, upozoravaju ekonomisti s opatijskog savjetovanja na koje se hrvatski političari ove godine nisu odazvali.

Osnovni problem naše zemlje je da Vlada nema strategiju ekonomskog razvitka, što nas je dovelo na zadnje mjesto u Europi, a nismo uspjeli privući ni sredstva iz europskih fondova, rekli su na kraju trodnevnog savjetovanja ekonomista u Opatiji, koje je ove godine prošlo bez vladajućih političara.

Glavna tema na posljednjem danu savjetovanja bio je turizam, za koji je usvojena strategija razvoja do 2020. godine, a ona predviđa 7 milijardi eura novih investicija i posao za gotovo trideset tisuća osoba. Hrvatsku se s 35. mjesta na turističkoj karti svijeta želi dovesti među prvih dvadeset, rekao je zamjenik ministra turizma Ivo Bašić i istaknuo ključne izazove.

Kako se može govoriti o razvoju turizma u zemlji koja iz proračuna odvaja samo 2 promila, zapitao se Bašić, dodavši kako Ministarstvo turizma ipak financira različite projekte.

No ovogodišnji proračun reže upravo razvojne projekte, a Hrvatska još uvijek nije uspjela povući milijardu eura iz europskih fondova, pa više dajemo Europi nego što smo od nje dobili, kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

Mogućnosti povlačenja sredstava iz europskih fondova su velike, ali Hrvatska još nije dovoljno iskoristila sve što je mogla, rekla je Maletić, i u Europi pitaju treba li nam uopće 10 milijardi europskih kuna kad ni s ovim što imamo ne znamo povećati gospodarski rast.

Na trodnevnom savjetovanju ekonomisti su razmijenili mišljenja, pa iako nemaju u svim pitanjima iste stavove, nadaju se da će njihove riječi doći do onih koji donose odluke o načinu vođenja ekonomije. Hrvatska do kraja godine ulazi u proceduru prekomjernoga deficita, iduće godine morat će se dodatno zadužiti radi servisiranja javnoga duga, a zbog lošeg rejtinga uz znatno višu kamatu.

Ministar financija Slavko Linić već je nagovijestio mogući aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, od čije politike rezanja troškova zaziru i političari, ali i građani. Ugledne ekonomiste u Opatiji je Olga Mandić pitala što misle o tome i imaju li ideju kako izaći iz krize, savjetovanje je pratila Jelena Butković, a Vera Tomašek iz Bruxellesa javlja o paketu mjera za 16 članica Unije, među kojima je i Hrvatska:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.