Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako sačuvati male pilane?

20.12.2013.

14:41

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U državama koje su prije desetak godina pristupile Europskoj uniji pod pritiskom konkurencije zatvorena je polovica malih i srednjih pilana. Kako opstati, hrvatski pilanari raspravljali su u Fužinama.

Podatak o zatvaranju skoro 50 posto malih i srednjih pilana u novijim članicama Unije znakovit je za Hrvatski drvni klaster i Lokalnu razvojnu agenciju PINS iz Skrada, koji su današnjim seminarom u Fužinama željeli potaknuti moguća rješenja čijom bi primjenom domaći pilanari lakše odgovorili na izazove jedinstvenog europskog tržišta.

Tehnološkom modernizacijom, izobrazbom kadrova i uvođenjem novih proizvodnih programa vlasnici malih i srednjih pilana u Hrvatskoj mogli bi konkurirati u Europi. Na seminaru u Fužinama ponuđeni su i odgovori na pitanje kako doći do investicijskih poticaja kojima bi domaći pilanari lakše pratili međunarodne drvoprerađivačke trendove.

Jedno od rješenja je mogućnost korištenja novca iz europskog programa ID wood, pri čemu bi se programi drvoprerađivača uoči prijave na natječaj izrađivali u suradnji s domaćim znanstvenim institucijama. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.