Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako se i koliko često čiste riječke ulice?

30.01.2017.

15:36

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Siječanjske niske temperature i puno burovitih dana, od kojih je pet bilo uz orkansku buru, djelomično su onemogućile uobičajeno čišćenje grada. U riječkoj Čistoći poručuju da se u novoj godini raspored čišćenja i pojačao.

Širi centar grada Rijeke svaki dan čisti se strojno i ručno te se pere toplom vodom pod pritiskom i deterdžentima. Radi se uglavnom noću, ali i tijekom dana se nastoji održati čistoća na mjestima na kojima je veća frekvencija, kaže vršiteljica dužnosti direktora KD-a Čistoće Jasna Kukuljan

Do početka ožujka bit će raspisan natječaj za novoga direktora riječkoga Komunalnog društva Čistoća. Krajem prošle godine s toga je mjesta smijenjen Bojan Jurdana, nakon afere s isplaćivanjem novčanih nagrada radnicima pri prelasku u druge gradske tvrtke.

Spremnici za otpad u širem centru prazne se između šest i dvanaest puta tjedno, a košarice za otpatke više puta svaki dan. "Intenzitet čišćenja se nije smanjivao godinama, a od Nove godine se još i pojačao", navodi Kukuljan. Postoje neki lokaliteti za koje u Čistoći kažu da im se građani često žale. To je, u prvome redu, autobusni kolodvor na Žabici, za čije čišćenje i održavanje riječko komunalno društvo uopće nema koncesiju.

Siječanjsko nevrijeme i puno burovitih dana možda su doprinijeli stvaranju dojma da je grad neuredniji nego inače. Kukuljan tvrdi da se grad redovito čisti, osim što se, kada temperatura zraka padne ispod tri Celzijusova stupnja, ulice više ne peru vodom, nego se obavlja ručno i strojno pometanje.

Čistoća obavlja sve definirane aktivnosti na održavanju čistoće, možda ima i propusta, kaže Jasna Kukuljan, ali postavlja i pitanje koliko su građani spremni preuzeti odgovornost za to kako i gdje odlažu otpad. Ukazuje i na ponašanje tinejdžera na javnim površinama, na to da vlasnici lokala košare za otpad ne prilagođavaju dimenzijama ambalaže proizvoda što ih prodaju za brzu konzumaciju, kao i na vlasnike koji ne čiste za svojim ljubimcima. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.