Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako se Kvarner priprema za neizvjesnu i zahtjevnu turističku sezonu?

15.04.2021.

17:24

Autor: T. Petrović Čemeljić

S virtualnog sastanka o pripremama Kvarnera za turističku sezonu (Foto: TZ Kvarnera)

S virtualnog sastanka o pripremama Kvarnera za turističku sezonu (Foto: TZ Kvarnera)

Foto: - / -

Kvarner se priprema za sezonu. Turistička zajednica Kvarnera virtualno se sastala s predstavnicima turističkog i zdravstvenog sektora te Ministarstva turizma. “Uskrs je donio malo optimizma, ali pred nama je zahtjevna i neizvjesna sezona”, upozorava direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Kako pripremiti turističku sezonu u okolnostima pandemije, bila je glavna tema sastanka. "S Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, Domom zdravlja, Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera te Stožerom civilne zaštite PGŽ-a pripremamo sve zdravstveno-sigurnosne elemente koje će naši gosti očekivati - organizaciju lokacija za testiranja, izradu novih uputa, smjernica i preventivnih postupaka za sve smještajne objekte i goste", kaže Irena Peršić Živadinov.

"Zahvaljujući toj suradnji i sinergiji vjerujemo da možemo očekivati kako će glavni ljetni dio turističke sezone dosegnuti prošlogodišnje rezultate kada smo, usprkos relativno skromnim očekivanjima, tijekom srpnja ostvarili smo čak 68 posto, a tijekom kolovoza 66 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu", objašnjava direktorica.

Smještajni objekti, kao i lani, i dalje imaju obvezu dio kapaciteta ostaviti praznima za eventualnu karantenu oboljelih, a u slučaju sumnje na COVID-19, pružatelj smještaja dogovara testiranje te je dužan gostu pružiti svu potrebnu pomoć. U vezi povratka oboljelih osoba u matične zemlje, u izradi su protokoli te se čeka i uredba na razini Europske unije.

Veliki broj gostiju koji budu boravili u Hrvatskoj trebat će nalaze testiranja na COVID-19 kako bi se vratili u svoje matične zemlje, stoga je Ministarstvo turizma osiguralo 20 milijuna kuna za nabavku testova. Nabavka će ići preko robnih zaliha i Ministarstvo turizma i sporta će subvencionirati cijenu kako bi za goste ona bila simbolična i povoljna, najavila je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta.

Uvjet za ostvarivanje subvencionirane cijene testiranja bit će evidencija u sustavu eVisitor, odnosno dokument kojim se to dokazuje. Za vlasnike nekomercijalnog smještaja, tzv. vikendaše, to neće vrijediti. 

U tijeku je i organiziranje turističkih ordinacija, zapošljavanje novih i dodatno osposobljavanje osoba za provedbu testiranja te organizacija mobilnih timova, najavio je Vladimir Mozetič, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

Prijedlog je da se testiranja obavljaju u svim ispostavama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja i turističkim ordinacijama, kojih na Kvarneru ima blizu dvadesetak. Uz to, mobilni timovi bi provodili testiranje na COVID-19 u turističkim mjestima, ali eventualno i u hotelima i drugim lokacijama. Podsjetimo, trenutačno je cijena PCR testa 490 kuna (ili 980 u slučaju potrebe hitnog rezultata u roku od osam sati).

Predstavljen je i projekt nacionalne oznake sigurnosti "Safe Stay in Croatia", za kojeg s područja Kvarnera vlada velik interes: dosad je izdano gotovo dvije tisuće oznaka raznim subjektima, što je 20 posto od svih dodijeljenih oznaka u Hrvatskoj.

Tridesetak turističkih tvrtki s Kvarnera prijavilo se na javni poziv za udruženo oglašavanje, čiji je media plan ukupno vrijedan 5,2 milijuna kuna, u čemu Turistička zajednica Kvarnera sudjeluje s približno 900 tisuća kuna, navodi direktorica Turističke zajednice Irena Peršić Živadinov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.