Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako se u Bakarcu lovila tuna prije 40, 50 i više godina?

13.08.2016.

14:57

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Feštom od tune večeras će se u Bakarcu prisjetiti lova na tune od kojeg je cijelo mjesto dobro živjelo sve do kraja dvadesetih godina prošlog stoljeća. Danas ih više nema toliko, pogotovo ne u jatima, kako su nekada ulazile u Bakarski zaljev. Ipak, za feštu će ih biti, barem pripremljenih za jelo.

Najveća tuna od 306 kilograma ulovljena je 1928. godine, a tunere oko Bakarca ostale su kao uspomena na to vrijeme. Večerašnja fešta, osim što će posjetioci moći povoljno jesti jela od tune te uživati u glazbi do zore, pokušat će pokazati kako se tuna nekada lovila. 

Tuna je ulazila u zaljev u velikim jatima. Ribari bi s tunera jedan drugome povicima "Tira, tira!" signalizirali kuda se riba kreće, a onda bi se oko jata razvukla mreža, tako da ostane zatvoreno sa svih strana. Slijedilo bi izvlačenje mreže s tunama na obalu, objašnjava predsjednih sportskoga ribolovnog društva Tunera Renato Franko.

Tunolov i fešta večeras počinju u 19 sati i iz Bakarca pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže. Poslušajte Frankovu izjavu i pogledajte kako je nekada izgledao lov na tune u Bakarskome zaljevu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.