Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako se zaštititi od hladnoće opasne za zdravlje?

25.02.2018.

08:34

Autor: HRT

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

U Hrvatsku je stigao val polarne hladnoće, pa su izdana upozorenja najvišeg stupnja. Snijeg i olujni vjetar i dalje otežavaju promet, prognostičari najavljuju rekordno niske temperature za ovo doba godine, a dežurne službe su u pripravnosti i građanima savjetuju što činiti.

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje poručuju predstavnicima lokalne i područne uprave da budu u pripravnosti. Zbog najave ekstremnih zimskih uvjeta, Ministarstvo za demografiju objavilo je plan zbrinjavanja beskućnika. Provjerite gdje je osiguran smještaj za beskućnike u Rijeci.

Osjet hladnoće uz minuse i vjetar
Pri temperaturi od minus 20 stupnjeva i s vjetrom od 18 kilometara na sat dobiva se osjećaj hladnoće od minus 34 stupnja, a kod vjetra brzine 36 kilometara na sat, pri temperaturi od minus 20 stupnjeva osjećaj hladnoće je kao na minus 44 stupnja.

Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Državnog hidrometeorološkog zavoda upozorava se kako vrlo hladno vrijeme može imati negativan učinak na zdravlje. Posebno se moraju čuvati starije osobe i kronični bolesnici.

Preporučuje se izbjegavati izlazak rano ujutro, a boravak na otvorenom ne smije biti dugotrajan. Odjenuti se treba u više slojeva, savjetuje se nošenje pamučne i vunene odjeće, a samo jakne trebaju biti od sintetičkih materijala koji štite od vjetra i hladnoće.

Usta i nos treba zaštititi dvoslojnim šalom, kako se ne bi izravno udisao ledeni zrak. Ovo posebno vrijedi za malu djecu, ali i za starije osobe te sve one koji imaju problema s astmom ili plućnim bolestima. Potrebno je uzimati tople napitke, a izbjegavati alkohol i kofein. Osobe koje boluju od kroničnih bolesti moraju ozbiljno shvatiti upozorenja i prilagoditi svoje aktivnosti vremenskim prilikama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.