Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako se zaštititi od krađa i prijevara?

09.11.2012.

15:06

Autor: Blanka Uzelac / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Policija upozorava građane da nipošto ne puštaju strance u svoj dom, bez obzira na uvjerljive priče, a ako ipak dođe do krađe, neka vas ne bude sram to prijaviti

Kako bi se ubuduće spriječile drske krađe i prijevare građana, pogotovo starije životne dobi, tako će Policijska uprava Primorsko-goranska početi ciklus informativno-edukativnih predavanja, najavio je Dražen Horvat iz Odsjeka za prevenciju. Prvo predavanje bit će održano 22. listopada u Domu Čavle.

Drske krađe skupocjenih lančića i torbica događaju se na ulici i autobusnim postajama, lopivi sve češće trgaju lančiće s vrata, a prevaranti ulaze u domove i pljačkaju starije sugrađane. Horvat je dodao da policija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, želi educirati građane o tome kako se treba ponašati u tim slučajevima.

Policija će građane poučiti o tome kako se ponašati na ulici da bi spriječili napad kradljivaca. Savjetuju da se ne krećete neosvijetljenim i pustim mjestima, da ne idete sami, ne nasjedate na staru prijevaru sa zlatnim lančićem pronađenim na podu i ne puštajte neznance u svoj dom, bez obzira na njihovu priču.

Ako ipak doživite prijevaru ili drsku krađu, policija savjetuje da nastojite što bolje upamtiti kako je počinitelj izgledao, što više pojedinosti. I nemojte da sram bude razlog da prijevaru ili krađu ne prijavite policiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.