Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako smanjiti onečišćenje prizemnim ozonom? Sudjelujte u javnoj raspravi!

02.02.2016.

14:25

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Institut za primijenjenu ekologiju iz Zagreba izradio je Nacrt akcijskog plana za smanjenje onečišćenja prizemnim ozonom za grad Rijeku. Taj je dokument, nakon kolegija gradonačelnika, upućen na javnu raspravu.

Želi se definirati okvir za učinkovito upravljanje kvalitetom zraka da bi se razina onečišćenja spustila ispod ciljnih vrijednosti za prizemni ozon, kako ne bi ugrožavao zdravlje. Prizemni ozon nije onaj isti koji nas u atmosferi štiti od ultraljubičastih zraka, tumači gradska stručna suradnica za ekologiju Tanja Saulig Brajdić:

"Riječ je o prizemnom ozonu koji dolati do izražaja u ljetnom periodu. On je sekundarni polutant, što znači da ne dolazi iz nekog izvora niti ga netko ispušta, nego se složenim kemijskim reakcijama stvara u prizemnom sloju", tumači Saulig Brajdić. Najviše tegoba izazva na dišnim putevima te trudnicama, kaže i dodaje:

"Ono što se može raditi je smanjenje cestovnog, zračnog i brodskog prometa. Količine koje su kod nas prisutne nisu alarmantne, pa se ne treba bojati. Prekoračenja dolaze sporadično, a čim se dogodi - treba intervenirati." Nacrt je na internetskoj stranici Grada Rijeke, a primjedbe se šalju u roku od trideset dana. Javlja Lea Domijan Fišter: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.