Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Kako su kuhale naše none": zanimljiva izložba u Brseču

17.08.2018.

12:20

Autor: Matea Krmpotić

Foto: Maja Franković za Udrugu Jenio Sisolski

Foto: Maja Franković za Udrugu Jenio Sisolski

Foto: - / -

U vrijeme kada se govori o zdravoj prehrani, smišljaju se načini kuhanja koji razuman i pouzdan način kuhanja, Udruga "Jenio Sisolski" je utvrdila da je kuhanje u Brseču oduvijek bilo u tom trendu: zdravo, lokalno i jednostavno pripremljeno. Udruga je upravo to htjela prikazati i izložbom.

U petak, 17. kolovoza, u Galeriji Eugen Kumičić u Brseču otvara se izložba pod nazivom "Kako su kuhale naše none."

Potaknuti davno objavljenom Novom zagrebačkom kuharicom (1885.) čija je autorica Marija Kumičić - hrvatska književnica, prevoditeljica i novinarka (supruga književnika Eugena Kumičića), udruga je odlučila predstaviti javnosti kulinarske vještine brsečkoga kraja. Prikupljali su recepte i otkrili da se u svakoj brsečkoj kući krije poneki predmet za pripremu hrane: lonci, padele, sita, leići, tanjuri, zdjele, zdjelice, vilice, žlice i noževi.

Namjera izložbe je prikazati bogatstvo nekadašnjih predmeta, a brsešćice i brsečani su se također potrudili - posuđivali predmete i recepte kako bi buduća kuharica bila što bogatija. 

Izložba ostaje otvorena svaki dan osim ponedjeljka od 17:30 do 20:30 od 17. kolovoza do 30. rujna 2018., u rujnu subotom i nedjeljom od 17 do 19 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.