Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:01 / 13.04.2016.

Autor: Nenad Lučić

Kako su Lokvarke uz zimska druženja sačuvale narodne rukotvorine

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije točno deset godina Udruga "Ljubitelji lokvarskih starina" iz Lokava u Gorskom kotaru obnovila je tradiciju zimskih druženja djevojaka i žena, čime je od zaborava sačuvan običaj izrade narodnih rukotvorina, ali i osmišljeno niz autohtonih suvenira.

Sve je prije jednoga desetljeća započelo radionicom izrade platnenih šlapa, da bi potom uslijedile zidne krpe kuharice, zatim ukrasni ručnici i zavjese, a uoči jedne od radionica obnovljen je čak i stari tkalački stan za izradu tepiha. 

Predložak za osmišljavanje rukotvorina mora potjecati iz razdoblja prije 1940. godine, a već prvih godina rada stasala je ideja da se neke od tih uporabljivih predmeta od drva i platna pokuša prezentirati kao autohtone suvenire sa specifičnim narodnim nazivom. 

Tako se u suvenirskoj zbirci već nalaze hekljarnik, olokvarnik, dočitnica, kruščica, hlapac, raštva… Lani je udruga lokaciju zimskih druženja u mjesnoj osnovnoj školi zamijenila starom učiteljskom zgradom, što je rezultiralo nešto slabijim odazivom djevojčica i malo lošijim uvjetima rada, ali i otvorilo mogućnost uređenja buduće zavičajne zbirke i suvenirnice u Lokvama. Opširnije u prilogu Nenada Lučića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.