Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako su se Wallis i Edward na današnji dan goli okupali na Rabu

12.08.2015.

15:02

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako trend nudizma u svijetu pomalo opada, još uvijek ti ljubitelji neposrednog dodira s prirodom rado dolaze na Jadran. A sve je počelo na današnji dan 1936. godine, kada se kralj Edward VIII. prvi put gol okupao kod Raba.

Jadranom krstari mnogo luksuznih jahti čiji VIP gosti žele ostati anonimni i uživati u diskreciji, pa je tako zacijelo bilo i 1936. godine, kada je kralj Edward VIII. sa svojom svitom stao pokraj Raba i poželio se gol okupati.

Početak je to nudizma na Jadranu, a kasnije su izgrađeni kampovi i plaže na kojima gosti mogu nesmetano uživati u suncu i moru. I Rab se brine o takvim gostima, kaže direktor turističke zajednice Nedo Mikelić, koji se mogu neometano kupati u dvjema uvalama. 

Što se Edwarda VIII. tiče, on je četiri mjeseca nakon čuvenog krstarenja abdicirao, kako bi mogao oženiti svoju ljubljenu, a u sjećanje na taj događaj trojac Kabiljo – Grgić - Štefančić skladali su 1994. mjuzikl "Kralj je gol". 

A kad današnji nudisti i naturisti, ako već nisu, čuju za golo kraljevsko kupanje, naš će Jadran biti još popularniji. Javlja Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.