Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako turistički razviti Gorski kotar, a pritom očuvati prirodne ljepote?

23.10.2019.

14:37

Autor: Nenad Lučić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Proljetos potpisani sporazum s krovnim institucijama hrvatskog turizma o razvoju turističkog brenda Gorskog kotara, bio je na tom području važan poticaj izradi strateško-razvojnog plana ove gospodarske grane.

Svoja očekivanja od takvog dokumenta na zajedničkoj sjednici u Čabru danas su izrekli čelnici goranskih gradova i općina.

Idejne konture ključnog razvojno-turističkog dokumenta Gorskog kotara se pomalo naziru, lokalni ih čelnici nadograđuju svojim primjedbama, a svjestan dosadašnjih problema, gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel o ciljevima budućeg strateškog plana kaže: "Želimo stvoriti jednu krupniju priču brendiranja Gorskog kotara kao turističke cjeline. Dosad smo strateške planove u gradovima i općinama osmišljavali zasebno, a kako oni često nisu bili međusobno kompatibilni, cijela bi priča završavala u ormarima skupljajući prašinu. Ovdje se nadamo jednom, jedinstvenom planu kroz koji bi potencijalni investitori trebali prepoznati postojanje sinergije, a time i prostor za ulaganje u razvoj turizma."

A o tome, koja bi prepoznatljiva i mogućim ulagačima privlačna obilježja turizma Gorskog kotara budućim razvojnim planom ponajprije trebalo isticati govorio je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević. "Najuuočljivije posebnosti Gorskog kotara su njegove prirodne ljepote, no one nisu dostatne same sebi. One moraju biti u funkciji razvoja, ali uz pametan pristup i uvažavanje načela održivosti, kako rezultat ne bi bio njihova devastacija. U svemu tome treba prepoznati temelje za izvlačenje konkretne koristi", istaknuo je Knežević.

Raspravljalo se danas u Čabru i o inicijativi da se za najpotrebitije žitelje Gorskog kotara otvori socijalna trgovina, a začetnik te ideje je Gradsko društvo Crvenog križa u Delnicama. Poslušajte:

Sastanak goranskih čelnika, pripremio Nenad Lučić

Sastanak goranskih čelnika (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Sastanak goranskih čelnika (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.