Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako u život nakon doma za nezbrinutu djecu?

23.12.2013.

13:54

Autor: Biserka Belić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Donedavnoj štićenici Dječjeg doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi ''Izvor'' iz Selca Ivani Vlček župan primorsko-goranski Zlatko Komadina uručio je policu osiguranja vrijednu od 50.000 kuna.

Županija dodjeljuje policu osiguranja kao sponzor u okviru suradnje sa Zakladom Vaša pošta što su ju pokrenuli prije nekoliko godina. Ivani Vlček će novac koji će joj biti isplaćivan u ratama itekako pomoći nakon što je, postavši punoljetna, morala napustiti Dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Selcu. Zahvaljujući županu na daru, rekla je da će novac utrošiti za plaćanje podstanarstva te dodala je da je imala sreću pronaći posao u trgovačkom centru, za razliku od mnogih koji nakon odlaska iz doma nemaju osiguranu egzistenciju.

U Dječjem domu Izvor skrbe o 45 štićenika. Kada postanu punoljetni oni moraju napustiti instituciju i u roku tri godine sami sebi osigurati egzistenciju, naći posao i stan bez ičije podrške. To je vrlo teško, ističe ravnatelj Doma Nikica Senčen: Poslije 21. rođendana država kaže to je to. Više nema post tretmana i nitko ne brine o toj djeci i oni često izađu van bez materijalne pomoći i bez podrške. Ovo je sjajna stvar. I svatko tko plati tu policu stvarno je konkretno pomogao jednom djetetu.

Rješenje je udomljavanje, čime se u Primorsko-goranskoj županiji i ne možemo pohvaliti. Na našem području nema dovoljno udomitelja kao, primjerice, u ruralnim sredinama u unutrašnjosti Hrvatske. Sada ih je 17, ali tješi da ih je iz dana u dan sve više. Trenutačno je omjer 60% udomljene naspram 40% djece u institucijama, a optimalno bi bilo da barem 80% djece bez roditeljske skrbi odrasta u udomiteljskim obiteljima, za što bi trebalo pedesetak udomitelja na području Županije.

Iako se uspjela zaposliti, Ivana želi nastaviti školovanje. Poslušajte što je još na druženju u Županiji doznala Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.