Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako zatvaranje manjih graničnih prijelaza utječe na život stanovnika Čabra

18.03.2020.

13:01

Autor: Nenad Lučić

Grad Čabar (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Grad Čabar (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Odluka o zatvaranju 27 manjih graničnih prijelaza između Hrvatske i Slovenije jedna je od mjera kojom se nastoji prevenirati širenje koronavirusa, no život uz granicu dvije države u nastalim je okolnostima donio i niz drugih posebnosti.

Na području Grada Čabra najvažniji granični prijelaz kod naselja Prezid je u funkciji, a gradonačelnik Kristijan Rajšel o dosad provedenim mjerama te zatvaranju triju manjih prijelaza kaže:

Ti prijelazi nisu služili za gospodarski značajan protok roba i ljudi, tako da to, s obzirom da je međunarodni prijelaz Prezid u funkciji, neće imati većeg utjecaja. Međutim, ostale će se mjere svakako odraziti na život ljudi. Stotinjak stanovnika s područja Grada Čabra radi u Sloveniji. Neki će zbog smanjenog protoka i zatvaranja nekih gospodarskih subjekata u susjednoj državi ostati doma, a to će imati odraza na njihove prihode i radnu aktivnost, tako da će se uvođenje nekih mjera svakako utjecati na promjenu sadašnje situacije, ističe Rajšel.

Gradonačelnik Čabra danas je priopćenjem iznova upozorio posebno starije, ali i ostale stanovnike da javne službe isključivo kontaktiraju telefonom ili elektroničkom poštom. O tome kakva je trenutačna situacija na pograničnom području Grada Čabra U Gorskom kotaru javlja Nenad Lučić:

Koronavirus u pograničnim područjima, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.